Mamici ,tatici ,pitici

un forum pentru toata familia
 
AcasaPortalCalendarInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Retete preparate de noi

In jos 
AutorMesaj
mony_ka
Admin
avatar

Mesaje : 179
Data de inscriere : 29/06/2010
Varsta : 40
Localizare : Romania

MesajSubiect: Retete preparate de noi   Vin 23 Sept 2011 - 7:36

cozonac de casa

Ce-ţi trebuie
1 kg făină, 50 g drojdie, 200 g zahăr
5 gălbenuşuri, 500 ml lapte, 200 g unt
coaja de la o lămâi ,coaja de la o portocală, 1 esenţă de vanilie,
Pentru umplutură
4 albuşuri, 4 linguri de zahăr, 3 linguri cacao
1 esenţă de rom, 250 g miez de nucă, 100 g stafide, 250 g rahat
Cum prepari
1. Am dizolvat drojdia în puţin lapte călduţ, am amestecat cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Am lăsat maiaua la crescut.
2. Într-un lighean mai mare am pus făina, am adăugat gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi am început să frământ. Din când în când am mai adăugat lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte. Înainte am topit untul şi l-am lăsat să se răcească puţin. În timp ce frământam, turnam unt topit pe fundul vasului. Am frământat energic până am încorporat tot untul. Am acoperit cu un prosop şi am lăsat să crească.
3. Am bătut albuşurile spumă împreună cu zahărul. Am pus nucile într-un prosop curat şi le-am bătut cu ciocanul. Puteam să le dau prin maşina de tocat, dar mie îmi place să găsesc şi bucăţele mai mari. Am adăugat cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi gata umplutura. Dacă cacaua este neagră, poţi pune doar două linguri
4. După ce aluatul a crescut, am început operaţiunea modelat. Am împărţit aluatul în două, am uns masa cu ulei şi am întins cu mâna prima parte de aluat. Am pus jumătate din crema de nucă şi am întins pe toată suprafaţa. Am presărat jumătate din stafide şi am pus jumătate din rahat tăiat cubuleţe.
5. Am rulat şi am aşezat în tava tapetată cu hârtie de copt. Am procedat la fel şi cu celălalt cozonac. Am acoperit tăvile cu un prosop şi am mai lăsat să crească 20 de minute.
6. Am introdus tăvile în cuptorul preîncălzit, la foc mic. I-am lăsat o oră. După jumătate de oră i-am întors în cuptor. Încerci dacă sunt copţi cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că sunt copţi.
7. I-am scos din tăvi, i-am uns cu ou bătut şi am presărat zahăr tos. I-am acoperit cu un prosop curat şi i-am lăsat să se răcească

_________________
Sus In jos
http://mamicitaticipitici.forumulmeu.ro
 
Retete preparate de noi
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Mamici ,tatici ,pitici  :: Delicatese-
Mergi direct la: